Cukrářské piškoty bez lepku



Ingredience
- 3 bílky
- 2 žloutky
- 120 g cukru krupice (rozdělit na 80 a 40 g)
- 140 g bezlepkové mouky obsahující xantanovou gumu (použila jsem Freee samokypřící Doves Farm)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na posypání:
- 60 g cukru krupice (nebo vanilkového cukru)
- 40 g moučkového cukru
Postup
Bílky vyšleháme do pevného sněhu s 80 g cukru a špetkou soli. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do světlé pěny. Sníh a žloutkovou pěnu opatrně spojíme, aby bílky neztratily objem. Do směsi po částech prosejeme a zlehka vmícháme mouku, škrob a PDP.
Piškoty tvoříme na pečicí podložku pomocí cukrářského sáčku a špičky s kulatým otvorem. Je potřeba dělat rozestupy alespoň 4 cm. Já jsem měla rozestupy cca 2-3 cm a prostor mi tak tak vyšel.
Piškoty následně posypeme vrstvou cukru (smíchala jsem vanilkový, mandlový a moučkový, hezky to při pečení vonělo😁).
Piškoty dáme péct na 15 min a poté snížíme teplotu na 145 °C a sušíme piškoty dalších 10-15 minut. Sušením docílíme toho, aby byl piškot křupavý.























