Z jednoho základního receptu jsem zkusila udělat tři druhy. Jedny jsem obalila v čokyně a posypala lyo malinami a drcenými pistáciemi, do dalších jsem dala červený rybíz ze zahrádky a jednu verzi jsem zkusila potřít jablečným ciderem a obalila jsem je ve skořicovém cukru. Takže si je můžete přizpůsobit podle toho, co zrovna máte doma nebo na co máte chuť😁.
Ingredience
Těsto mi vyšlo na cca 10 ks donutů:
210 g mouky (freee samokypřící @freeedovesfarmcz)
2 menší vejce ideálně o vel. S (při dvojité dávce bych dala 3 o velikosti L)
90 g cukru
90 ml mléka (použila jsem bez laktózy)
35 ml oleje
špetka soli
špetka muškátového oříšku
vanilka/vanilkový extrakt
Postup
Troubu si přdehřejeme na 175 °C. Mléko, vejce, cukr, sůl a olej promícháme metličkou a přidáme prosátou mouku. Nakonec vmícháme muškátový oříšek a vanilku. Pokud chceme, v tomto bodě ještě přidáme ovoce, kousky čokolády, nebo čehokoliv, na co máme chuť. Pozor ale, abyste nedopadli jako pejsek s kočičkou 😁. Těsto plníme do formy na donuty, kterou jsme si předem vymazali olejem (tato činnost mě baví jen a pouze s olejem ve spreji 😇). Pečeme cca 10 min. Test špejlí. Pokud budete donuty obalovat v cukru, je fajn nenechat donuty vychladnout úplně, ale obalovat ještě teplé (ne horké, au).
No a teď už si jen uvaříme kafe a baštíme. Dobrou chuť! ☕️🍩