Bezlepková maková bábovka s povidly



Ingredience
- 200 g mouky (použila jsem Freee samokypřící Doves Farm)
- 60 g mletého máku
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem Meggle bez laktózy)
- 1x prášek do pečiva bez lepku
- Špetka soli
- 150 g povidel
- Rum
Postup
Vejce pokojové teploty vyšleháme s cukrem a špetkou soli do pěny. Opatrně vmícháme smetanu (může být předem ušlehaná do polotuha, tento krok ale můžete klidně vynechat). Do směsi zlehka vmícháme prosátou mouku a PDP – ideálně tak, aby pěna neztratila objem (směs pouze zlehka podebíráme, nemícháme energicky). Nakonec stejným způsobem vmícháme mák a přelejeme směs do formy.Povidla naředíme rumem, dala jsem cca dvě lžíce. Protože jsem měla povidla dost kyselá, přidala jsem vanilkový třtinový cukr. Můžete zkusit přidat i např. perníkové koření. Já jsem dávala rum, ve kterém mám naložený badyán, hřebíček, skořici a vanilkový lusk. Povidla přidáváme jako poslední krok v tenké vrstvě (např. zdobícím sáčkem), aby nepropadla úplně dolů (což se mi taky stalo, ale na chuti to nic neměnilo, mělo to jen estetický efekt 😄).Bábovku pečeme cca 45 minut – test špejlí.























